Gemeenteprofiel

Lettergrootte aanpassen:

duif.png

 

Profiel van de Protestantse gemeente Den Dolder en de Maria Christina Kerk

 

 

Het dorp Den Dolder

Den Dolder (gemeente Zeist) is een jong dorp van 4500 inwoners, gelegen in een bosrijke omgeving. Den Dolder is een heerlijke plek om te wonen, leven, leren, recreëren, werken en ondernemen. Den Dolder is centraal gelegen tussen de A1, A27 en A28. Het heeft een eigen station met 4x per uur treinen van en naar Utrecht, 2 keer per uur van en naar Amersfoort en 2 keer per uur van en naar Baarn. Er gaat slechts een keer per uur een bus van en naar Zeist

Het dorp dankt zijn ontstaan aan Zeepfabriek De Duif (nu Remia) en de geestelijke gezondheidszorg op de Willem Arntz Hoeve in het begin van de vorige eeuw. Het dorp kent een rijke historie in ondernemen en diversiteit.

Er is een bloeiend verenigingsleven, een fijn winkelcentrum, een actieve sportclub, een klinkende muziekvereniging, een cultuurpodium van hoge kwaliteit, een markant monumentaal station en een eigen filmhuis. De bijdrage van de predikant bij de dodenherdenking op 4 mei wordt door de dorpsgemeenschap op prijs gesteld. Ook al is Den Dolder een deelgemeente van Zeist, heeft Den Dolder meer met Bilthoven dan met Zeist. ze liggen in elkaars verlengde en zijn praktisch aan elkaar gegroeid. Bilthoven heeft onder andere twee middelbare scholen en een ruimere keuze aan basisscholen. Er is goed contact met de enige basisschool in Den Dolder.

 

De Protestantse gemeente Den Dolder

De Protestantse gemeente telt ca 350 leden waarvan een 60-tal actief en betrokken is.

Een punt van zorg is de hoge gemiddelde leeftijd (ca 70 jaar) van de actieve leden en de afname van het aantal leden in onze gemeente. Het aantal jonge leden (40 jaar of jonger) is laag.  Het is en blijft een uitdaging om kerkelijke vacatures ingevuld te krijgen.

In de afgelopen 10 jaar zijn een aantal nieuwe wijken (ca170 woningen) gerealiseerd. Dit heeft tot enige kerkelijke instroom geleid. De nieuwkomers stellen de warme en gemoedelijke sfeer op prijs. Een aantal bewoners komen regelmatig bij elkaar in een informele sfeer waar onderwerpen uit geloof en het leven besproken worden onder leiding van de predikant.

Onze gemeente weet zich verbonden met de mensen op de Willem Arntz Hoeve (onder andere Altrecht en Fivoor). Soms komen mensen van deze instellingen in onze diensten, waar ze uiteraard van harte welkom zijn.

 

De Maria Christina kerk

Wij kerken in de heldere, lichte kerkzaal van de Maria Christina kerk. De ruimte wordt geroemd vanwege haar eenvoud, passende liturgische meubels en tot bezinning uitnodigende figuratieve ramen. Deze ruimte wordt naast vieringen en vespers ook gebruikt voor concerten, tentoonstellingen of bijeenkomsten. Verder is er een prachtige stiltetuin naast het kerkgebouw die door een groep enthousiaste gemeenteleden wordt onderhouden. De kerk staat op een mooie groene plek aan een kruispunt redelijk centraal in het dorp gelegen

 

Vieren

Een aansprekende en zorgvuldig samengestelde liturgie met ruimte voor muziek en symboliek is voor onze vieringen belangrijk. Naast het orgel kan ook een piano worden ingezet. Voor gezangen in de vieringen gebruiken we het Nieuwe Liedboek. Maandelijks hebben we na de dienst een koffiemoment om elkaar te ontmoeten en begroeten in een informele sfeer.

 

Oecumene

Naast de kerkdiensten worden ook gezamenlijke leerhuizen (met verschillende sprekers en soorten thema's), kloosterweekenden, gespreksavonden en een vastenmaaltijd in de veertigdagentijd georganiseerd. Dit staat voor het oecumenisch karakter van onze gemeente, die nieuwsgierig is naar het geloof van anderen.

Enkele keren per jaar zijn er oecumenische vieringen met name met en in samenwerking met de katholieke parochie Bilthoven. De gemeente is lid van de Raad van Kerken De Bilt e.o. en er bestaan naast de vieringen goede contacten met andere kerkelijke gemeenten en Rooms Katholieke parochies.
We willen als groene kerk ook iets voor onze naasten veraf betekenen met de actieve inzet voor Fair Trade producten in de wereldwinkel.

 

Communicatie

Ons gemeenteblad Onderweg onze website www.kerkdendolder.nl speelt een informatieve en verbindende rol. Onderweg wordt vrijwel maandelijks zowel in geprinte vorm verspreid als in digitale vorm gedeeld via mail en website. Op de website is onder meer het gemeenteblad, de liturgie en alle andere belangrijke informatie te vinden. Sinds Corona worden ook KerkTV opnamen gemaakt van de zondagse diensten. Deze kunnen via kerkomroep.nl  beluisterd en bekeken worden.


Laatste ontwikkelingen
Momenteel krijgen we begeleiding en ondersteuning van een interim-predikant vanaf 1 januari 2021 tot eind 2022.

Er is een beleidsplan 2021-2025 'Het leven vieren in ontmoeting met God en elkaar' opgesteld, waarin huidig en nieuw beleid te lezen is.

Den Dolder, mei 2022