Rika Oprel: kerk kan meebewegen

Lettergrootte aanpassen:

Rika Oprel-Bakker (1966) voelt zich thuis in de Maria Christina Kerk. Ze neemt enthousiast deel aan een gespreksgroep in de nieuwe wijk de Dolderse Duinen. "Ik zou het leuk vinden als we meer jonge mensen voor dit initiatief kunnen interesseren.

Ik woon nu drie jaar in Den Dolder en ik wil mij inzetten voor de kerk, al ga ik niet elke zondag naar de dienst. Wat kun je doen? Zo maak ik deel uit van de commissie ZWO (Zending Werelddiakonaat en Ontwikkelingssamenwerking). Vroeger heb ik op een school met de bijbel gezeten. Ik ben zo blij dat ik die ervaring heb gehad! Mijn vader was doopsgezind, mijn moeder hervormd, later rooms-katholiek. Mijn dochtertje gaat naar de r.k. Theresiaschool in Bilthoven. Uit een vorig huwelijk heb ik een zoon van 15. Ik nodig hem uit een keer mee naar de kerk te gaan."


Toegevoegde waarde

"De website heeft een toegevoegde waarde. Ik wil in één oogopslag kunnen zien wat de site te bieden heeft. We kunnen verwijzen naar de dienst in de kerk, de inhoud koppelen aan de bijbel, maar dan wel met actuele onderwerpen en zonder te moraliseren. Je hebt natuurlijk de grote thema's, zoals Kerst, Pasen en Pinksteren waar je aandacht aan kunt schenken. Maar er is ook een dienst geweest met een oratorium. Een oratorium is een zangcompositie met instrumentale begeleiding en met geestelijke inhoud.

Ik ben een voorstandster van het bundelen van activiteiten. Bijvoorbeeld: hoe kun je jonge mensen koppelen aan het wijksteunpunt Pelita? In de huiskamer kunnen zij aan mensen laten zien hoe internet werkt. Praktische adviezen zijn ook welkom. Wil je meer weten over asielzoekers? Waar kun je dan terecht? Zo kan de kerk meebewegen en vragen van deze tijd beantwoorden. Ik hou van duidelijke, korte teksten en een eenvoudige lay-out die uitnodigt tot lezen. Vergt een onderwerp meer uitleg? Dan verwijzen naar een goed bestuurbare link."

Religie in de kunst
"Graag zou ik elke week een uitspraak over spiritualiteit willen lezen. Maar ook religie in de kunst heeft mijn belangstelling. Je kunt een bepaald muziekstuk of een schilderij belichten. Ook kun je informatie geven over bekende bijbelfiguren, zoals koning David. Maar altijd in relatie tot deze tijd. En over nu gesproken: voor de kerk zie ik meer mogelijkheden dan de zondagse eredienst. Voor concerten en exposities is onze kerkzaal uitermate geschikt. We moeten blijven groeien."